Μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης ( Lead acid batteries )

Αυτός ο τύπος μπαταρίας μας απασχολεί γιατί είναι το πιο πιθανό να χρειαστεί στις ερασιτεχνικές εφαρμογές. Είναι οι μπαταρίες που χρειαζόμαστε για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα για κάθε χρήση. Τα χαρακτηριστικά τους που μας ενδιαφέρουν είναι η τάση ( volt ) και η χωρητικότητα ( Αμπερώρια – Ah ).

6v
Η μπαταρία αυτή είναι τάσης 6v και χωρητικότητας 4,5 Αμπερωρίων ( Ah )

Οι μπαταρίες αυτοκινήτων – εξηγήσεις

Οι μπαταρίες που γνωρίζουμε από τα αυτοκίνητα ή τα φορτηγά που είναι ακόμη πιο μεγάλες, μοιάζουν με αυτές που χρησιμοποιούμε στα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες και πολλές φορές τις μπερδεύουμε και νομίζουμε πως και αυτές κάνουν για αυτή την δουλειά. Πολλοί λένε λειτουργώ την Χ ή Ψ εφαρμογή και έβαλα μια μπαταρία αυτοκινήτου. Κατά πάσα πιθανότητα αρχικά θα λειτουργήσει κανονικά το σύστημα με μια τέτοια μπαταρία, όμως μακροπρόθεσμα και ανάλογα με την χρήση μάλλον θα μας κοστίσει αυτή η επιλογή.

Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ρεύμα μεγάλης έντασης στην αρχή ( start ) ώστε να καταφέρει να εκκινήσει η μηχανή, να ξεπεραστούν οι μηχανικές τριβές. Κατά κάποιο τρόπο όσο πιο πολλά Ampere είναι είναι κατάλληλη για πιο μεγάλο αυτοκίνητο. Αυτή η πολύ απαιτητική στιγμή μπορεί να καταναλώσει μέχρι και το 10% ( το πολύ ) της ενέργειας της μπαταρίας ( εκφόρτιση ) όμως αμέσως ο κινητήρας τίθεται σε κίνηση και το δυναμό ( γεννήτρια του αυτοκινήτου ) φορτίζει και πάλι την μπαταρία διατηρώντας την μονίμως σε επίπεδα σχεδόν πλήρους φόρτισης. Αν αυτού του τύπου η μπαταρία εκφορτιστεί ( αδειάσει ) δεν μπορεί να φορτιστεί και πάλι και να είναι όπως πριν. Δηλαδή προκαλείται μια μόνιμη ζημιά.

Μπαταρία αυτοκινήτου

Βαθιά εκφόρτιση – πλεονεκτήματα

Για εφαρμογές αυτόνομων φωτοβολταϊκών στο σπίτι ή στην ύπαιθρο χρειάζονται μπαταρίες που είναι ικανές αφού «αδειάσουν» να μπορούν και πάλι να φορτιστούν και να αποδώσουν ικανοποιητικά.

Αντίθετα με εκείνες των αυτοκινήτων οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης δεν παρέχουν ρεύμα εκκίνησης μεγάλης έντασης ( αμπέρ ) διότι έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται ενώ αντιθέτως μπορούν να εκφορτίζονται τακτικά μέχρι και 40% ή και αρκετά παραπάνω κάποιες φορές και στη συνέχεια να φορτίζονται εκ νέου χωρίς πρόβλημα.

Επίσης οι μπαταρίες αυτές είναι προσανατολισμένες να «χωράνε» σε υλοποιήσεις κάθε τύπου ενώ αυτές των αυτοκινήτων έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Έτσι βλέπουμε μπαταρίες κάθε σχήματος που μπορεί να χωρά και στην δική μας υλοποίηση.

Οι μπαταρίες lead acid μπορούν να έχουν πολλά σχήματα και χαρακτηριστικά ώστε να "χωράνε" παντού
Οι μπαταρίες lead acid μπορούν να έχουν πολλά σχήματα και χαρακτηριστικά ώστε να “χωράνε” παντού

Με τις παραπάνω πληροφορίες μπορεί κάποιος να αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη την φύση της εφαρμογής, αν μπορεί να χρησιμοποιήσει μπαταρία αυτοκινήτου. Οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης είναι εκείνες που κατά πάσα πιθανότητα θα μας χρειαστούν και πρέπει να ξέρουμε πώς να τις ψάξουμε. Είναι πιο ακριβές και μπορούν να αντέξουν χρόνια χρήσης και εκφορτίσεων.

Περισσότερες πηγές :

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *