Ο αρακάς είναι ένα από τα αγαπημένα μου φυτά! Και αυτό όχι μόνο γιατί μου αρέσει πολύ ( ειδικά μαζί με ρύζι ) αλλά γιατί όταν σκέφτηκα πρώτη φορά να καλλιεργήσω στον κήπο μου αρακά η αντίδραση όσων το είπα ήταν απαξιωτική ενώ κατάλαβα πως δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Το γεγονός όμως ότι ο αρακάς είναι ένα φυτό που του αρέσει το κρύο, το φαντάστηκα ως ένα τρόπο για να εκμεταλλευτώ τον κήπο τον χειμώνα και την άνοιξη μέχρι να τον χρειαστούν οι ντομάτες, πιπεριές κτλ. Παρόλο που το πρώτο μου πείραμα σε 2-3 τετραγωνικά δεν έγινε την κατάλληλη περίοδο αλλά με περισσότερη ζέστη, αποδείχθηκε μια πολύ καλή καλλιέργεια. Η δε γεύση του σπιτικού αρακά ήταν κάτι παραπάνω από καλή, σε σχέση με ότι ήξερα.
Πάμε στα πρακτικά τώρα, όπως ήδη αναφέρθηκε ο αρακάς είναι ένα φυτό που μπορεί να αποδώσει καλύτερα σε ψυχρή περίοδο. Δηλαδή το καλοκαίρι δεν το συμπαθεί πολύ, ενώ αντίθετα ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει και φυσικά να γίνει η συγκομιδή την άνοιξη. Φυσικά υπάρχουν και ποικιλίες αρακά, οι οποίες έχουν διάφορα χαρακτηριστικά και είναι κατάλληλες κατά περίπτωση που θα ψάξει ο επίδοξος καλλιεργητής.
Λίγα λόγια για την καλλιέργεια αρακά :
- Το σκόρπισμα από λίγο πριονίδι ή πηγή ξύλου θα εκτιμηθεί από τα φυτά
- Γενικώς ο αρακάς παράγει άζωτο, το οποίο παρέχει στο χώμα και το αφήνει διαθέσιμο για άλλα φυτά. Έτσι αποτελεί μια λύση για κυκλικές καλλιέργειες.
- Κατάλληλη στιγμή για την σπορά είναι 4-6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό.
- Δεν πρέπει να μείνουν πολύ καιρό σε υγρό έδαφος.
- Θερμοκρασίες μέχρι 21 περίπου βαθμούς είναι κατάλληλες για να μεγαλώσει ο αρακάς.
- Αν τα τελευταία χιόνια βρούνε τον αρακά φυτρωμένο δεν αποτελεί πρόβλημα.
- Δεν χρειάζεται πότισμα ο αρακάς, εκτός αν υπάρχει κίνδυνος να στεγνώσει τελείως. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα καρποφορήσει.
- Ένας μικρός «φράχτης» ή κλαδιά ακανόνιστα είναι κατάλληλα στηρίγματα για τις ποικιλίες που ψηλώνουν αρκετά.
- Καλό είναι να μη χρησιμοποιείται το ίδιο μέρος κάθε χρόνο για την καλλιέργεια αρακά, αλλά να αλλάζει κάθε 1 ή 2 χρόνια με κύριο στόχο να μη αναπτυχθούν στο χώμα κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ασθενειών στον αρακά.
- Οι καρποί του αρακά πρέπει να συλλέγονται τακτικά ώστε να βγαίνουν συνεχώς νέοι.
- Μια καλή ώρα για συλλογή είναι μετά το πρωινό όταν έχει φύγει η πολύ υγρασία.
- Στην συλλογή του αρακά χρησιμοποιούνται και τα δύο χέρια. Δεν τραβάμε τον καρπό… μέχρι να κοπεί! Μαζί του μπορεί να κοπεί και το φυτό, το οποίο αν το αφήσουμε θα δώσει και άλλους καρπούς.
- Ο αρακάς κάθε μέρα που περνά χάνει μέρος από τα συστατικά του ( που είναι πολλά ). Έτσι λοιπόν μη παραλείψετε να φτιάξετε αμέσως ένα ωραίο γεύμα και να πάρετε όλα τα καλά του συστατικά. Φυσικά μπορεί να καταψυχθεί και να καταναλωθεί άλλη φορά.
Στην συνέχεια παραθέτω μια σειρά από φωτογραφίες, όμως θέλω να επαναλάβω δύο χαρακτηριστικά που για εμένα είναι ελκυστικά ως προς την καλλιέργεια του αρακά :
- Χρειάζεται ελάχιστο πότισμα
- Αποδίδει σε μια εποχή που πολύ μεγάλες εκτάσεις της πατρίδας μας μένουν ανεκμετάλλευτες την ίδια στιγμή που λιπαίνει το έδαφος προετοιμάζοντάς το για άλλες καλλιέργειες.
Δοκιμάστε σε ένα μικρό χώρο έτσι για την ευχαρίστηση, το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο!
Σύνδεσμοι