Τι είναι η τράπεζα μπαταριών ή αποθήκη ενέργειας ? Το αποτέλεσμα της σύνδεσης δύο ή περισσοτέρων μπαταριών μεταξύ τους με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στην ίδια υλοποίηση είναι στην ουσία μια αποθήκη ενέργειας. Για ποιο λόγο να συνδέσουμε μπαταρίες μεταξύ τους ? Μπορούμε να αυξήσουμε την τελική τάση, την τελική ένταση ή ακόμη και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα αν κάποιος χρειάζεται πολύ μεγάλη ένταση από μια μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιήσει μια πολύ μεγάλη μπαταρία ή να ενώσει πιο πολλές μικρότερες τις οποίες θα μπορεί ενδεχομένως να μετακινήσει μόνος του ενώ μια και μόνο μεγάλη μπαταρία ίσως είναι αδύνατο να χειριστεί από ένα άτομο.
Αυτός φυσικά είναι μόνο ένας λόγος αφού με την σύνδεση των μπαταριών μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Η αύξηση της χωρητικότητας είναι αυτό που τις περισσότερες φορές έχουμε ως σκοπό, δηλαδή να αυξήσουμε για παράδειγμα την αυτονομία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος.
222Η πιο σημαντική πληροφορία που πρέπει να ξέρει κάποιος πριν συνδέσει μπαταρίες μεταξύ τους είναι ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις – συνδεσμολογίες που είναι αποδεκτές. Η σύνδεση σε σειρά και η παράλληλη σύνδεση. Επίσης μια παραλλαγή αυτών είναι η ταυτόχρονη χρήση και των δύο.
Θεωρητικά μπορεί κάποιος να συνδέσει όσες μπαταρίες θέλει και να φτιάξει μια αποθήκη ενέργειας στα μέτρα του. Όμως στην πράξη μόλις ο αριθμός των μπαταριών μεγαλώσει αρκετά θα δημιουργηθεί ένα μικρό χάος με τα καλώδια. Αυτό μπορεί να μπερδέψει τον ερασιτέχνη και να θέσει σε κίνδυνο είτε τον ίδιο είτε το σύστημα που ετοιμάζει. Όταν ξεκινάμε μια εφαρμογή ενός αυτόνομου συστήματος παροχής ενέργειας, αρχικά υπολογίζουμε τις απαιτήσεις.
Αν το κάνουμε σωστά μπορούμε να επιλέξουμε και τις σωστές μπαταρίες για να φτιάξουμε την τράπεζα μπαταριών – ενέργειας. Είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να διαλέξουμε μπαταρίες οι οποίες θα μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν και να συνδεθούν με τις υπόλοιπες.
Με τον περιορισμό ότι πρέπει να είναι ίδιων χαρακτηριστικών ( volt και ah ) η επιλογή της πρώτης μπαταρίας είναι κρίσιμη αφού ίδιες πρέπει να είναι και οι επόμενες.
Για παράδειγμα αν χρειαζόμαστε αρχικά χωρητικότητα περίπου 100ah αλλά δεν ξέρουμε αν θα χρειαστούμε λίγο ακόμη, καλό είναι να μην αγοράσουμε μια μοναδική μπαταρία με αυτή την χωρητικότητα. Αν μετά θέλουμε λίγο παραπάνω χώρο στην αποθήκη ενέργειας, απλά δεν γίνεται! Πρέπει να πάρουμε άλλη μια των 100Ah και αυτό είναι πρόβλημα αν δεν χρειαζόμαστε 200Ah χώρο. Οι μπαταρίες είναι πολύ ακριβός εξοπλισμός.
Αν από την αρχή είχαμε πάρει για παράδειγμα 3 μπαταρίες των 33Ah θα μπορούσαμε εύκολα να αγοράσουμε άλλη μια και να έχουμε μια ανάλογη αύξηση. Το κόστος των 3 μικρότερων μπαταριών ίσως είναι λίγο μεγαλύτερο σε σχέση με την μια μεγάλη. Όμως η ευελιξία που προσδίδουμε στο σύστημα αξίζει περισσότερο από αυτή την διαφορά στην τιμή, που δεν είναι και μεγάλη.
Καλό είναι να κάνετε ένα διάγραμμα με την συνδεσμολογία που θα κάνετε στις μπαταρίες σας πριν αρχίστε να τις συνδέετε. Αυτό το διάγραμμα θα διευκολύνει πολύ την υλοποίηση του έργου στην αρχή αλλά κυρίως αν χρειαστεί μετά από πολύ καιρό μια τροποποίηση. Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητο αν έχουμε πολύ λίγες μπαταρίες.
Περισσότερες πηγές :