Μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης ( Lead acid batteries )

Αυτός ο τύπος μπαταρίας μας απασχολεί γιατί είναι το πιο πιθανό να χρειαστεί στις ερασιτεχνικές εφαρμογές. Είναι οι μπαταρίες που χρειαζόμαστε για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα για κάθε χρήση. Τα χαρακτηριστικά τους που μας ενδιαφέρουν είναι η τάση ( volt ) και η χωρητικότητα ( Αμπερώρια – Ah ).

6v
Η μπαταρία αυτή είναι τάσης 6v και χωρητικότητας 4,5 Αμπερωρίων ( Ah )

Οι μπαταρίες αυτοκινήτων – εξηγήσεις

Οι μπαταρίες που γνωρίζουμε από τα αυτοκίνητα ή τα φορτηγά που είναι ακόμη πιο μεγάλες, μοιάζουν με αυτές που χρησιμοποιούμε στα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες και πολλές φορές τις μπερδεύουμε και νομίζουμε πως και αυτές κάνουν για αυτή την δουλειά. Πολλοί λένε λειτουργώ την Χ ή Ψ εφαρμογή και έβαλα μια μπαταρία αυτοκινήτου. Κατά πάσα πιθανότητα αρχικά θα λειτουργήσει κανονικά το σύστημα με μια τέτοια μπαταρία, όμως μακροπρόθεσμα και ανάλογα με την χρήση μάλλον θα μας κοστίσει αυτή η επιλογή.

Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ρεύμα μεγάλης έντασης στην αρχή ( start ) ώστε να καταφέρει να εκκινήσει η μηχανή, να ξεπεραστούν οι μηχανικές τριβές. Κατά κάποιο τρόπο όσο πιο πολλά Ampere είναι είναι κατάλληλη για πιο μεγάλο αυτοκίνητο. Αυτή η πολύ απαιτητική στιγμή μπορεί να καταναλώσει μέχρι και το 10% ( το πολύ ) της ενέργειας της μπαταρίας ( εκφόρτιση ) όμως αμέσως ο κινητήρας τίθεται σε κίνηση και το δυναμό ( γεννήτρια του αυτοκινήτου ) φορτίζει και πάλι την μπαταρία διατηρώντας την μονίμως σε επίπεδα σχεδόν πλήρους φόρτισης. Αν αυτού του τύπου η μπαταρία εκφορτιστεί ( αδειάσει ) δεν μπορεί να φορτιστεί και πάλι και να είναι όπως πριν. Δηλαδή προκαλείται μια μόνιμη ζημιά.

Μπαταρία αυτοκινήτου

Βαθιά εκφόρτιση – πλεονεκτήματα

Για εφαρμογές αυτόνομων φωτοβολταϊκών στο σπίτι ή στην ύπαιθρο χρειάζονται μπαταρίες που είναι ικανές αφού «αδειάσουν» να μπορούν και πάλι να φορτιστούν και να αποδώσουν ικανοποιητικά.

Αντίθετα με εκείνες των αυτοκινήτων οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης δεν παρέχουν ρεύμα εκκίνησης μεγάλης έντασης ( αμπέρ ) διότι έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται ενώ αντιθέτως μπορούν να εκφορτίζονται τακτικά μέχρι και 40% ή και αρκετά παραπάνω κάποιες φορές και στη συνέχεια να φορτίζονται εκ νέου χωρίς πρόβλημα.

Επίσης οι μπαταρίες αυτές είναι προσανατολισμένες να «χωράνε» σε υλοποιήσεις κάθε τύπου ενώ αυτές των αυτοκινήτων έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Έτσι βλέπουμε μπαταρίες κάθε σχήματος που μπορεί να χωρά και στην δική μας υλοποίηση.

Οι μπαταρίες lead acid μπορούν να έχουν πολλά σχήματα και χαρακτηριστικά ώστε να "χωράνε" παντού
Οι μπαταρίες lead acid μπορούν να έχουν πολλά σχήματα και χαρακτηριστικά ώστε να “χωράνε” παντού

Με τις παραπάνω πληροφορίες μπορεί κάποιος να αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη την φύση της εφαρμογής, αν μπορεί να χρησιμοποιήσει μπαταρία αυτοκινήτου. Οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης είναι εκείνες που κατά πάσα πιθανότητα θα μας χρειαστούν και πρέπει να ξέρουμε πώς να τις ψάξουμε. Είναι πιο ακριβές και μπορούν να αντέξουν χρόνια χρήσης και εκφορτίσεων.

Περισσότερες πηγές :

Συλλογή σπόρου από φασολάκια

Τα φασολάκια μπορούν να καλλιεργηθούν από όλους. Μαζί με τον αρακά, την ντομάτα, την πιπεριά κ.α αποτελούν μια ομάδα από φυτά εύκολα για τον αρχάριο καλλιεργητή. Ως συνέπεια και η συγκομιδή του σπόρου δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία. Παράγουν το σπόρο τους την ίδια χρονιά που φυτεύονται και συγκομίζονται. Ειδικά τα φασολάκια μπορούν να δώσουν συγκομιδή και 2 φορές την χρονιά όταν πρόκειται για τον ίδιο χώρο.

φασολιές

Τα φασόλια παρόλο που πρέπει να απέχουν περίπου 50 μέτρα αν πρόκειται για διαφορετικές ποικιλίες ( αν ανθίζουν ταυτόχρονα ) δύσκολα διασταυρώνονται.

Όμως αν δούμε και κάπως διαφορετικά φασόλια από σπόρο που δεν το περιμέναμε δεν είναι καθόλου απίθανο.

ξερά_φασολάκια
Από όλους τους καρπούς που βρίσκονται πάνω στο φυτό, διαλέγουμε εκείνους που είναι έτοιμοι να δώσουν τον σπόρο μας.

Οι φασολιές παράγουν άνθη που επικονιάζονται πολύ καλά μόνα τους, γι αυτό και είναι δύσκολες οι διασταυρώσεις. Τα έντομα όμως μπορούν παίξουν το ρόλο τους και τελικά βλέπουμε μέσα σε ένα κήπο να συμβαίνουν κάποιες φορές.

ξερά_φασολάκια_σπορος
Κάθε καρπός μπορεί να δώσει αρκετούς σπόρους. Αν αναλογιστούμε ότι με 3-4 ξερά φασόλια συνήθως γίνεται μια καλή φασολιά τότε καταλαβαίνουμε πόσο εύκολο και αποδοτικό φυτό είναι, σε συνάρτηση και με το χώρο που χρειάζεται σαν επιφάνεια.

Για να συλλεχθεί ο σπόρος ( τα μεμονωμένα φασόλια ) πρέπει να επιτρέψουμε στον καρπό να στεγνώσει. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται 6 εβδομάδες μετά το στάδιο που οι καρποί τρώγονται νωποί. Επειδή όμως όλοι οι καρποί δεν γίνονται ταυτόχρονα, έτσι και το στέγνωμα δεν συμβαίνει την ίδια μέρα. Στην αυλή ή στον κήπο μπορούμε εύκολα να ελέγχουμε ανά μερικές μέρες τα φυτά και να συλλέγουμε τον σπόρο.

Αν μείνει πάρα πολύ στο φυτό χωρίς να συλλεχθεί χαλάει, όπως φαίνονται κάποιοι σπόροι στις φωτογραφίες. Εκεί πρέπει να γίνει διαλογή και να κρατηθούν οι καλύτεροι, εφόσον υπάρχει επάρκεια. Αν αναμένεται βροχή, παγετός ή απλά πρέπει να «αδειάσει» ο κήπος για επόμενη καλλιέργεια δεν υπάρχει πολυτέλεια να αφήσουμε τα φυτά στο χώμα μέχρι να είναι έτοιμος ο σπόρος.

Έτσι μπορούμε να τα βγάλουμε από την ρίζα και να τα κρεμάσουμε σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μέχρι οι καρποί να κιτρινίσουν – καφετιάσουν, δείγμα του ότι ο σπόρος στο εσωτερικό είναι έτοιμος να συλλεχθεί.

φασόλια_ξερά_μπαρμπούνια
Τα ξερά φασόλια είναι ο σπόρος μας. Γίνεται και μια διαλογή και κρατούμε τους καλύτερους. Έτοιμα τα μπαρμπούνια μας.

Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, αν πρόκειται για λίγο σπόρο που θα χρειαστούμε για την επόμενη χρονιά, η διαδικασία μπορεί να γίνει με το χέρι και κρατά λίγα λεπτά. Σπάμε το ξερό περίβλημα και κρατάμε τα φασόλια. Τα κοντά και τα αναρριχώμενα φασολάκια δεν διαφέρουν και τόσο πολύ, η διαδικασία είναι ίδια. Την επόμενη φορά που θα δείτε ένα ξερό καρπό βγάλτε τα φασόλια και βάλτε τα στο χώμα, σε λίγες μέρες θα έχετε και άλλες φασολιές…

Περισσότερες πληροφορίες : 

Ηλιακό συντριβάνι – πως φτιάχνεται

Πρόκειται για μια κατασκευή εύκολη, αλλά με πολύ ωραίο αποτέλεσμα που αξίζει να υπάρχει κάπου κοντά! Δίνει την αίσθηση του τρεχούμενου νερού και σίγουρα αυτό σε κάποιους αρέσει, ειδικά όταν απολαμβάνουμε ένα καφέ με ωραία θέα.

Χρειαζόμαστε :

  1. Ένα δοχείο που θα έχει το νερό. Μπορούμε απλά να δοκιμάσουμε σε μια πλαστική λεκάνη, όμως ειδικά αν πρόκειται να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο κάτι καλύτερο πρέπει να βρούμε. Αν κάποιος έχει διάθεση να ξοδέψει λίγα χρήματα επιπλέον μπορεί να βρει πολύ ωραία πήλινα ή παρόμοιου στυλ «δοχεία».
  2. Το σετ του σιντριβανιού που το αγοράζουμε και έχει μέσα όλα τα απαραίτητα υλικά. Δηλαδή το μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ, την αντλία και πολλές φορές διάφορα ακροφύσια που πετάνε το νερό με διαφορετικούς τρόπους και σχήματα. Μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο προϊόν με τις λέξεις «ηλιακό σιντριβάνι» ή «solar fountain» για πιο πολλά αποτελέσματα. Σε μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα ένα σετ από το εξωτερικό με περίπου 10€.
Ένα σετ ηλιακού σιντριβανιού περιλαμβάνει απαραίτητα το φωτοβολταϊκό πάνελ και στην αντλία. Ενδεχομένως να συνοδεύεται και από διάφορα ακροφύσια.
Ένα σετ ηλιακού σιντριβανιού περιλαμβάνει απαραίτητα το φωτοβολταϊκό πάνελ και στην αντλία. Ενδεχομένως να συνοδεύεται και από διάφορα ακροφύσια.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απαραίτητα ούτε καν για κατασκευή, αφού απλά τοποθετούμε με κατάλληλο τρόπο τα δύο βασικά μέρη του σιντριβανιού και γεμίζουμε με νερό. Όσο το δοχείο έχει νερό και όσο έχει ήλιο, το μικρό μας σιντριβάνι θα μας κρατάει συντροφιά! Το ηλιακό σιντριβάνι είναι αυτόνομο, λειτουργεί μόνο του όποτε έχει ήλιο και δεν κοστίζει τίποτα άλλο. Πρέπει να πω πως υπάρχουν και μεγαλύτερα, αρκετά μεγαλύτερα σετ από αυτό που σας παρουσιάζω εγώ, τέτοια που να μπορούν να τοποθετηθούν σε ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια.

ηλιακό_σιντριβάνι_2
Η αντλία πάντα βρίσκεται εντός του νερού και μόνο το ακροφύσιο εκτός. Διακρίνεται το μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ το οποίο με προέκταση καλωδίου μπορεί να βρίσκεται μακριά από το σιντριβάνι.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω 2-3 πράγματα. Όπως όλες οι αντλίες που δουλεύουν μέσα στο νερό δεν πρέπει ποτέ να μείνουν… χωρίς νερό! Έτσι λοιπόν μια φροντίδα που πρέπει να έχουμε είναι να μη ξεμένει το δοχείο από νερό. Αυτό μπορεί να φαίνεται απλό αλλά μετά από κάποιες μέρες είτε από εξάτμιση είτε από άλλους λόγους η στάθμη του νερού μπορεί να μειωθεί επικίνδυνα, δηλαδή να πέσει κάτω από την αντλία και αυτή να «καεί». Για παράδειγμα ρόλο παίζει το πλάτος της επιφάνειας που καταλαμβάνει το νερό. Στην δική μου κατασκευή δουλεύει άψογα, όμως όταν φυσάει λίγο παραπάνω δεν καταλήγει όλο το νερό πάλι μέσα στο δοχείο. Έτσι σε λίγη ώρα μπορεί να έχει αδειάσει κιόλας! Άρα με λίγες δοκιμές βλέπουμε ποια είναι η κατάλληλη επιφάνεια. Αν πρόκειται για μια υλοποίηση με ποιο πολλές απαιτήσεις ( ξενοδοχεία , εστιατόρια κτλ… ) μπορεί το δοχείο να συνδεθεί με μια παροχή νερού και ένα φλοτέρ. Έτσι ποτέ δεν θα μείνει από νερό και το σιντριβάνι μας δεν θα κινδυνέψει να μείνει εκτός λειτουργίας. Τέλος η λειτουργία του είναι εφικτή και σε σημεία όπου δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Το μικρό ηλιακό πάνελ μπορεί να έχει επέκταση καλωδίου και να βρίσκεται για παράδειγμα πάνω στην πέργκολα ενώ το σιντριβάνι κάτω στην σκιά!

ηλιακό_σιντριβάνι_1
Όσο έχει ήλιο το σιντριβάνι μας μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη νότα στο περιβάλλον μας

Αν χρειάζεται να λειτουργεί και όσο δεν υπάρχει ήλιος ( συννεφιά ή το βράδυ ) μπορεί να τροποποιηθεί η κατασκευή και με επιπλέον εξοπλισμό να ολοκληρωθεί ένα εντελώς αυτόνομο από… την πρίζα ηλιακό σιντριβάνι! Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο με τίτλο «Ηλιακή ενέργεια και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα παροχής ενέργειας» είναι απαραίτητες.

Περισσότερες πληροφορίες :

Μέτρηση κατανάλωσης ρεύματος – κρυφές αλήθειες!

Πολλές φορές δεν δίνουμε καμία μα καμία σημασία στις ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεμένες στην πρίζα. Όχι αυτές που είναι ανοιχτές και δεν τις χρησιμοποιούμε ( κάποια λάμπα , η τηλεόραση να παίζει , ο σταθερός υπολογιστής να παίζει… απλά ραδιόφωνο από το ίντερνετ και άλλα πολλά ) αλλά εκείνες που είναι στην πρίζα και είναι κλειστές. Αυτές καταναλώνουν ρεύμα και μάλιστα αρκετό, την στιγμή που νομίζουμε πως απλά καίνε ελάχιστα παραπάνω… Παρακάτω θα δείτε μερικά παραδείγματα.

Νέο άρθρο : Διαβάστε πόσο ρεύμα καταναλώνει ο αρτοπαρασκευαστής

Παρακάτω θα δώσω μερικές εικόνες από τον μετρητή κατανάλωσης ενέργειας και θα επισημάνω 1-2 πραγματάκια που πιστεύω πως αξίζει να τα γνωρίζει κάποιος :

ipologistis_anamoni

Μέτρηση κατανάλωσης ρεύματος

Η κατανάωση ρεύματος ενός σταθερού υπολογιστή στην αναμονή !!! Καλά διαβάσατε… καίει 52 W μόνο επειδή είναι στην πρίζα. 52 W αγαπητοί αναγνώστες είναι σαν να ήταν πάντα αναμένες 6 ή 7 λάμπες οικονμίας των 8 W ( Ικανές να φωτίσουν ένα σπίτι ). Θα τις αφήνατε να καίνε 24 ώρες κάθε μέρα για χρόνια… ? ή θα πατούσατε το κουμπί να κλείσουν ?  ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Βάλτε ένα πολύμπριζο στην αρχή της πρίζας το οποίο να έχει διακόπτη. Όσο δεν χρησιμοποιείται τον υπολογιστή ( σταθερό ) να είναι πάντα κλειστό το πολύμπριζο. Είναι πολύ πρακτικό και οικονομικό.

ipologistis_anixtos

Η κατανάλωση του υπολογιστή όταν είναι αναμένος. Παρατηρούμε πως η κατανάλωση είναι λίγο πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με όταν είναι σβηστός! Δηλαδή ο υπολογιστής αν μένει λίγες ώρες την μέρα ανοιχτός, συνολικά καίει περισσότερο ρεύμα για όσο μένει κλειστός και όχι όταν δουλεύει. Τώρα… σκεφτείτε το εξής! Για 10ετίες , πόσοι από εμάς στο σπίτι, στην δουλειά, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, σε όλα τα σχολικά εργαστήρια, σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας αφήνουμε τους σταθερούς υπολογιστές στην πρίζα… πόση άραγε ηλεκτρική ενέργεια δεν θα χρειαζόταν να παραχθεί ποτε? Η ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταικά… δεν φτάνουν για να καλύψουν αυτή την σπατάλη!

ixia_anixta

Άλλο ένα παράδειγμα. Η παραπάνω μέτρηση είναι τα ηχεία του υπολογιστή ανοιχτά! Αυτό το καταλαβαίνουμε όταν ακούμε μουσική, πολλές φορές όμως τα αφήνουμε ανοιχτά και στην πρίζα, αυτά συνεχίζουν να καταναλώωνουν ρεύμα και όσο … δεν ακούγονται.

othoni_anixti

Στην παραπάνω φωτογραφία είναι η κατανάλωση μιας ανοιχτής οθόνης.

othoni_screensaver

Στην θεωρία όταν ο υπολογιστής μπαίνει σε λειτουργία προφύλαξης οθόνης , η ίδια η οθόνη καταναλώνει και λιγότερο ρεύμα. Όπως προκύπτει από την μέτρηση αυτή η διαφορά είναι ελάχιστη… από τα 70 W γίνεται 66 W. Οπότε αν πρόκειται να λείψετε για λίγη ώρα από τον υπολογιστή κλείστε την οθόνη… το screensaver δεν σώζει την κατάσταση!