Το σπιτικό ψωμί είναι κάτι που νομίζω όλοι προτιμούν να γεύονται αλλά και να μυρίζουν. Φυσικά είναι κάτι δύσκολο να γίνει σε όλα τα σπίτια… αν δεν ήταν δύσκολο όλοι θα είχαμε σπιτικό ψωμί κάθε μέρα. Τα ωράρια εργασίας, ο χρόνος που χρειάζεται, η σωματική προσπάθεια για να ζυμωθεί σωστά αλλά και το κόστος σε ηλεκτρικό ρεύμα που απαιτεί μια ηλεκτρική κουζίνα είναι παράγοντες που εμποδίζουν κάποιον από το να το επιχειρήσει.
Τα προβλήματα αυτά σε μεγάλο βαθμό έρχεται να τα λύσει ο αρτοπαρασκευαστής. Κάποιοι τον λένε και ψωμιέρη! Σε καμία περίπτωση δεν έχω προσωπικό συμφέρον να προτείνω την χρήση του αρτοπαρασκευαστή, απλώς παρουσιάζω την λειτουργία του μέσα από φωτογραφίες για την περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να ζυμώσει… αλλά θέλει να μυρίσει όλο το σπίτι φρέσκο ψωμί.
Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι :
- Το μικρό του μέγεθος, χωράει σε οποιαδήποτε κουζίνα.
- Καταναλώνει λίγη ενέργεια ( Δείτε τι έγραψε… ο μετρητής κατανάλωσης ).
- Δεν χρειάζεται επίβλεψη.
- Μπορεί να προγραμματιστεί και να έχει έτοιμο το ψωμί την ώρα που το θέλουμε ( π.χ βάζουμε τα υλικά από το βράδυ και το ετοιμάζει το πρωί λίγο πριν ξυπνήσουμε).
- Φτιάχνει μικρές ποσότητες που καταναλώνονται άμεσα.
- Πλένεται και καθαρίζεται εύκολα.
- Μπορεί να ζυμώσει ζύμες γενικώς και για άλλα παρασκευάσματα ( πίτσες , γλυκά κτλ ).
Εγώ χρησιμοποιώ τον αρτοπαρασκευαστή της KENWOOD BM-250. Πάνω κάτω όμως όλοι ίδιοι είναι και η διαδικασία επίσης. Δείτε εικόνες και αν έχετε ή σκοπεύεται να πάρετε αρτοπαρασκευαστή διαβάστε τις οδηγίες και κυρίως τις δοσολογίες που έχει το βιβλίο οδηγιών.
Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για τα υλικά καθώς το ψωμί φτιάχνεται συνήθως από αλεύρι, νερό, λάδι, αλάτι, ζάχαρη και μαγιά. Αν εσείς έχετε άλλες ιδέες απλά δοκιμάστε.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Τα βιβλία οδηγιών έχουν πολλές φορές υλικά και συνταγές που είναι πολύπλοκες. Κάντε απλό ψωμί… μην φλερτάρετε με την αποτυχία! Πολλοί κάνουν αλχημείες από την πρώτη προσπάθεια και το ψωμί καταλήγει στα σκυλιά ή στις κότες. Πολλές φορές ούτε και αυτά δεν το τρώνε. Φυσικά για όλα φταίει… ο αρτοπαρασκευαστής!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ : Ζυγίστε μια φορά το αλεύρι ή μετρήστε το νερό με τον δοσομετρητή και βάλτε το σε ένα κοινό ποτήρι ή μια κούπα αντίστοιχα. Σημειώστε το επίπεδο και δεν χρειάζεται να ζυγίζετε και να μετράτε συνέχεια… καταντάει σπαστικό! Φυσικά αυτό κάντε το αφού πετύχατε τις αναλογίες.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ : Το ψωμί μπορεί γίνει με προζύμι, νωπή και ξηρή μαγιά. Η ξηρή μαγιά ( σκόνη ) είναι νομίζω η πιο πρακτική λύση για την περίπτωση του αρτοπαρασκευαστή.
Στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά από εικόνες από την τοποθέτηση των υλικών… μέχρι το ψωμοτύρι!
Σε αυτό το σημείο αρχίζει το ζύμωμα των υλικών. Αυτό δεν μπορεί να φανεί από τις φωτογραφίες, για αυτό και ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο.
Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμη αυτή η ανάρτηση. Θα ακοουθήσει ανάρτηση με το κοστολόγιο για την παρασκευή ψωμιού με αυτό τον τρόπο. Γενικώς θα φανεί αν αξίζει αυτή η ενασχόληση πρωτίστως από οικονομική άποψη.
Περισσότερες πληροφορίες :