Εδώ τελείωσε η φωτογραφική περιήγηση στην πορεία της καλλιέργεια ντομάτας. Ελπίζω να σας παρακίνησα έστω και λίγο να φυτέψτε και εσείς μιας ντοματιά, ακόμη και στο μπαλκόνι. Δεν έχει πρόβλημα, θα βγει!
Το θέμα αυτό αποτελεί συνέχεια του άρθρου με την διαδικασία παρασκευής ψωμιού με τον αρτοπαρασκευαστή στο σπίτι. Φυσικά ένα θέμα το οποίο όλους ενδιαφέρει όλο και πιο πολύ στις μέρες μας είναι η κατανάλωση των συσκευών σε ηλεκτρικό ρεύμα. Για να το πω πιο απλά αυτό που τελικά μας ενδιαφέρει είναι πόσα ευρώ καίει και όχι πόσες κιλοβατώρες. Φυσικά και οι μετρήσεις έγιναν με μετρητή κατανάλωσης ρεύματος που μπαίνει στην πρίζα. Σε κάποιες συσκευές δεν χρειάζεται καν μετρητής αφού είναι πολύ απλό να υπολογίσεις την κατανάλωσή τους. Κάποιες όμως δεν λειτουργούν συνεχώς στην ονομαστική τους ισχύ αλλά ούτε και όλη την ώρα. Ειδικά όσες συσκευές έχουν θερμοστάτη ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την θερμοκρασία. Έτσι λοιπόν ξεχωρίζω τις ηλεκτρικές συσκευές σε απλές και σύνθετες ( όσον αφορά τον τρόπο που καταναλώνουν ρέυμα ). Στις σύνθετες λοιπόν μόνο ένας μετρητής κατανάλωσης ρεύματος μπορεί να δώσει απαντήσεις.
Οι απαντήσεις που πήρα για τον αρτοπαρασκευαστή ήταν απροσδόκητες νομίζω. Η κατανάλωσή του είναι πολύ μικρή… αναλογικά για το πόσες ώρες δουλεύει για να φτιάξει ένα ψωμί και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι είναι ένας μικρός φούρνος! Στην πράξη δεν κατάφερε… να κάψει ούτε μισή κιλοβατώρα! Μια κιλοβατώρα σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της ΔΕΗ κοστίζει χονδρικά 10 λεπτά. Αν θέλετε να δείτε τις πραγματικές τιμές πατήστε εδώ. Για την περίπτωσή μας όμως που δεν καταναλώθηκε ούτε 1 κιλοβατώρα, τα 10 λεπτά του ευρώ είναι αρκετά. Μαζί με τους φόρους που συνδέονται με την κατανάλωση η τελική επιβάρυνση στο λογαριασμό μας είναι περίπου 15 λεπτά. Έτσι λοιπόν ο αρτοπαρασκευαστής στην πράξη για να ψήσει ένα ψωμί μας «ρούφηξε» περίπου 5 λεπτά του ευρώ από την τσέπη μας.
Όπως εσείς, έτσι και εγώ περίμενα ότι αυτό το ποσό θα ήταν κάπως μεγαλύτερο. Αν σας συμφέρει ή όχι είναι δικό σας θέμα. Το συνολικό κοστολόγιο θα το βγάλω σε άλλο άρθρο καθώς αυτό εξετάζει την συμπεριφορά της συσκευής όσον αφορά τον τρόπο που καταναλώνει το ρεύμα. Τα παρακάτω ισχύουν για τον δικό μου αρτοπαρασκευαστή αλλά νομίζω πως πάνω κάτω όλοι με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν.
Με δυο λόγια η λειτουργία του αρτοπαρασκευαστή έχει ως εξής : Τα πρώτα περίπου 20 λεπτά δουλέυει το μοτέρ ώστε να ζυμώσει το ψωμί με μικρή κατανάλωση. Στην συνέχεια υπάρχει μια μεγάλη παύση ώστε να ξεκουραστεί η ζύμη και να φουσκώσει το ψωμί. Σε αυτή τη φάση περιστασιακά γυρίζει το μοτέρ αλλά και μια αντίσταση υποβοηθά το φούσκωμα. Η κατανάλωση σε αυτό το διάστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και μετριέται σε λίγα λεπτά συνολικά. Τέλος τα τελευταία περίπου 50 λεπτά το ψωμί ψήνεται όταν και τότε υπάρχει υψηλή κατανάλωση από όλη την διάρκεια των 3:35 ωρών!
Από εδώ και κάτω τον πρώτο λόγο έχουν οι φωτογραφίες – αποδεικτικά στοιχεία!
Ελπίζω να σας βοήθησα να κατανοήσετε πως δουλεύει ο αρτοπαρασκευαστής και πόσο ρεύμα καίει στην πραγματικότητα.