Καλλιέργεια ντομάτας – φωτογραφικός οδηγός ( 15 φωτογραφίες )

Αυτό το άρθρο θα έχει πολλές φωτογραφίες και λίγα λόγια.

Σε προηγούμενο άρθρο εξετάστηκε πως μπορεί να κρατηθεί σπόρος από μια ντόπια ντομάτα. Σε αυτό υπάρχουν φωτογραφίες από ολα τα στάδια στην καλλιέργεια μιας ντοματιάς.

σπορείο-ντομάτας
Όπως όλοι οι σπόροι, έτσι και της ντομάτας μπορούν να ξεκινήσουν σε σπορείο.
ντοματιές-σε-γλαστράκια
Στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν σε γλαστράκια. Οι μεταφυτεύσεις δυναμώνουν το φυτό.
σπορόφυτα
Από τα γλαστράκια γίνεται μαζί με το χώμα τους η μεταφύτευση στο τελικό σημείο στον κήπο.
ντοματιά
Ακόμη και σε ένα παρτέρι δεν θα έχει πρόβλημα να προκόψει το φυτό.
ντομάτες-φυτά-κοντά
Τα φυτά πιάστηκαν καλά, ίσως είναι και κοντά μεταξύ τους, αλλά σύντομα θα χρειαστούν στήριξη.
πως-ξεκινάει-η-ντομάτα
Από κάθε άνθος που θα γονιμοποιηθεί θα ξεκινήσει μια νέα ντομάτα και στην αρχή θα μοιάζει κάπως έτσι.
ντοματάκι-άγουρο
Αρχίζει και δένει σιγά σιγά ο καρπός, το μικρό ντοματάκι.
μικρές-ντομάτες-άγουρες
Τα άνθη ανάλογα με το πότε εμφανίζονται δίνουν νέους καρπούς. Έτσι υπάρχει μια συνεχής ροή ώριμων καρπών για το πιάτο μας.
ντοματές-άγουρες
Μη την κοιτάτε έτσι, θα την ματιάσετε… Και όμως πρόκειται για ντόπιο καρπό και όχι κάποιο περίεργο υβρίδιο!

καλλιέργεια ντομάτας

ντοματιές-άγουρες
Αυτές οι ντοματιές ποτίζονται με την μέθοδο της σταγόνας. Βασικό είναι να καθαρίζονται τακτικά τα ζιζάνια στο κάτω μέρος.
ντομάτες-δεμένες-στηρίγματα
Η στήριξη είναι απαραίτητη καθώς το βάρος ολοένα και αυξάνεται. Δείτε την επόμενη φωτογραφία και θα καταλάβετε.
φυτό-ντομάτας-άγουρη
Σε αυτή την περίπτωση ( δεν είναι πάντα έτσι ) χρειαζόταν στήριξη μέχρι και οι παραφυάδες.
ντομάτες
Έρχονται σιγά σιγά τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών
σοδειά-ντομάτες
Η σοδειά αρχίζει να μεγαλώνει. Ωραίες δεν είναι … ?
ντομάτες-έτοιμες-σαλάτα
Ντομάτες και πιπεριές έτοιμες για σαλάτα… Αν δεν έχετε σκοπό να φτιάξτε σάλτσα μη φυτεύετε πολλά φυτά την ίδια μέρα. Αν απλά θέλετε να έχετε σαλάτα φυτέψτε 2-3 φυτά ανα 2-3 εβδομάδες.

Εδώ τελείωσε η φωτογραφική περιήγηση στην πορεία της καλλιέργεια ντομάτας. Ελπίζω να σας παρακίνησα έστω και λίγο να φυτέψτε και εσείς μιας ντοματιά, ακόμη και στο μπαλκόνι. Δεν έχει πρόβλημα, θα βγει!

Περισσότερες πληροφορίες : 

Πόσο ρεύμα καίει ο αρτοπαρασκευαστής ?

Το θέμα αυτό αποτελεί συνέχεια του άρθρου με την διαδικασία παρασκευής ψωμιού με τον αρτοπαρασκευαστή στο σπίτι. Φυσικά ένα θέμα το οποίο όλους ενδιαφέρει όλο και πιο πολύ στις μέρες μας είναι η κατανάλωση των συσκευών σε ηλεκτρικό ρεύμα. Για να το πω πιο απλά αυτό που τελικά μας ενδιαφέρει είναι πόσα ευρώ καίει και όχι πόσες κιλοβατώρες. Φυσικά και οι μετρήσεις έγιναν με μετρητή κατανάλωσης ρεύματος που μπαίνει στην πρίζα. Σε κάποιες συσκευές δεν χρειάζεται καν μετρητής αφού είναι πολύ απλό να υπολογίσεις την κατανάλωσή τους. Κάποιες όμως δεν λειτουργούν συνεχώς στην ονομαστική τους ισχύ αλλά ούτε και όλη την ώρα. Ειδικά όσες συσκευές έχουν θερμοστάτη ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την θερμοκρασία. Έτσι λοιπόν ξεχωρίζω τις ηλεκτρικές συσκευές σε απλές και σύνθετες ( όσον αφορά τον τρόπο που καταναλώνουν ρέυμα ). Στις σύνθετες λοιπόν μόνο ένας μετρητής κατανάλωσης ρεύματος μπορεί να δώσει απαντήσεις.

Οι απαντήσεις που πήρα για τον αρτοπαρασκευαστή ήταν απροσδόκητες νομίζω. Η κατανάλωσή του είναι πολύ μικρή… αναλογικά για το πόσες ώρες δουλεύει για να φτιάξει ένα ψωμί και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι είναι ένας μικρός φούρνος! Στην πράξη δεν κατάφερε… να κάψει ούτε μισή κιλοβατώρα! Μια κιλοβατώρα σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της ΔΕΗ κοστίζει χονδρικά 10 λεπτά. Αν θέλετε να δείτε τις πραγματικές τιμές πατήστε εδώ. Για την περίπτωσή μας όμως που δεν καταναλώθηκε ούτε 1 κιλοβατώρα, τα 10 λεπτά του ευρώ είναι αρκετά. Μαζί με τους φόρους που συνδέονται με την κατανάλωση η τελική επιβάρυνση στο λογαριασμό μας είναι περίπου 15 λεπτά. Έτσι λοιπόν ο αρτοπαρασκευαστής στην πράξη για να ψήσει ένα ψωμί μας «ρούφηξε» περίπου 5 λεπτά του ευρώ από την τσέπη μας.

Όπως εσείς, έτσι και εγώ περίμενα ότι αυτό το ποσό θα ήταν κάπως μεγαλύτερο. Αν σας συμφέρει ή όχι είναι δικό σας θέμα. Το συνολικό κοστολόγιο θα το βγάλω σε άλλο άρθρο καθώς αυτό εξετάζει την συμπεριφορά της συσκευής όσον αφορά τον τρόπο που καταναλώνει το ρεύμα. Τα παρακάτω ισχύουν για τον δικό μου αρτοπαρασκευαστή αλλά νομίζω πως πάνω κάτω όλοι με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν.

Με δυο λόγια η λειτουργία του αρτοπαρασκευαστή έχει ως εξής : Τα πρώτα περίπου 20 λεπτά δουλέυει το μοτέρ ώστε να ζυμώσει το ψωμί με μικρή κατανάλωση. Στην συνέχεια υπάρχει μια μεγάλη παύση ώστε να ξεκουραστεί η ζύμη και να φουσκώσει το ψωμί. Σε αυτή τη φάση περιστασιακά γυρίζει το μοτέρ αλλά και μια αντίσταση υποβοηθά το φούσκωμα. Η κατανάλωση σε αυτό το διάστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και μετριέται σε λίγα λεπτά συνολικά. Τέλος τα τελευταία περίπου 50 λεπτά το ψωμί ψήνεται όταν και τότε υπάρχει υψηλή κατανάλωση από όλη την διάρκεια των 3:35 ωρών!

Από εδώ και κάτω τον πρώτο λόγο έχουν οι φωτογραφίες – αποδεικτικά στοιχεία!

κατανάλωση-αρτοπαρασκευαστή
Στην πρώτη φάση ( περίπου 20 λεπτά ) ο αρτοπαρασκευαστής χρησιμοποιεί μόνο το μοτέρ. Η κατανάλωση του μοτέρ είναι περίπου 70-80 watt.
κατανάλωση-ψήσιμο
Στην συνέχεια αφού το ψωμί φουσκώσει αρχίζει το ψήσιμο. Αυτό το διάστημα που κρατά περίπου 50 λεπτά η κατανάλωση είναι 400 περίπου watt ( όσο γράφει και το αυτοκόλλητο της εταιρίας ). Μέχρι ευτή τη στιγμή έχει καταναλωθεί μόνο 0,03 κιλοβατώρες!!!
κατανάλωση-χρόνος
Σε αυτή την φωτογραφία φαίνεται ο συνολικός χρόνος που πέρασε ρεύμα από τον μετρητή κατανάλωσης. Όπως φαίνεται καθαρά μόνο για 1 ώρα και 8 περίπου λεπτά καταναλώθηκε ρεύμα και όχι 3 ώρες και 35 λεπτά που διαρκεί το ψήσιμο. Αυτού του είδους τις πληροφορίες είναι αδύνατο να τις βρούμε χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία.
αρτοπαρασκευαστής-κατανάλωσ
Εδώ φαίνεται η τελική κατανάλωση ρέυματος σε κιλοβατώρες, μια τιμή που μπορούμε να την πολλαπλασιάσουμε με την τιμή της κιλοβατώρας ώστε να βρούμε τι μας λείπει από την τσέπη. Στην πράξη : 0,31 Χ 0,15 = 0,0465€ . Λιγότερο και από 5 λεπτά. Αν είναι +/- 1 λεπτό μη με παρεξηγήσετε.
κατανάλωση-γραφική
Τέλος παρουσιάζω σχηματικά την πορεία της κατανάλωσης. Κάποιοι τύποι είναι οπτικοί και αυτό θα τους αρέσει πολύ.

Ελπίζω να σας βοήθησα να κατανοήσετε πως δουλεύει ο αρτοπαρασκευαστής και πόσο ρεύμα καίει στην πραγματικότητα. 

Περισσότερες πληροφορίες :