Ρύθμιση email. Διαφορές POP3 και IMAP

Όταν ρυθμίζουμε έναν λογαριασμό email στον υπολογιστή μας, δηλαδή μέσω ενός προγράμματος αλληλογραφίας όπως το Microsoft outlook η το Mozilla Thunderbird προκύπτει το ερώτημα να επιλέξουμε ανάμεσα από IMAP και POP3. Αυτές οι δύο επιλογές πολύ συχνά εμφανίζονται όταν πρόκειται για λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πρόκειται να ρυθμιστούν τοπικά στον υπολογιστή και όχι ως web mail. Στην δεύτερη περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία ρύθμιση.

Ας εξετάσουμε τώρα ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις επιλογές POP3 και IMAP ώστε την επόμενη φορά που κάνετε ρύθμιση λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Outlook ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα, να κάνετε συνειδητά και με γνώση την επιλογή σας.

Ένα κύριο χαρακτηριστικό είναι πως χρησιμοποιώντας το POP3 πρέπει να κατεβάζονται στον υπολογιστή όλα τα email και να διατηρείται ένα τοπικό αρχείο ( φάκελος ) με αυτά ενώ με το IMAP δεν χρειάζεται να γίνει αυτό, αντιθέτως το περιεχόμενο που εμφανίζεται στον υπολογιστή στην πραγματικότητα είναι και παραμένει στον mail server.

Με την πρόσβαση λοιπόν μέσω POP3 πρέπει όλα τα email να αποθηκεύονται στον υπολογιστή τοπικά. Άρα αν χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό σας από άλλον υπολογιστή, για να δείτε όλα τα email σας που μπορεί να είναι πολύ παλιά, πρέπει να κατέβουν εκ νέου στον άλλο υπολογιστή ( δουλειά, εξοχικό κτλ ). Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να γίνει κάποιο μπέρδεμα, αφού μπορεί αν δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά όλοι οι υπολογιστές που έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό να διαγραφούν email ακόμη και από τον server χωρίς να το καταλάβει ο χρήστης. Στην συνέχεια κάποια μηνύματα θα έχουν κατέβει σε έναν υπολογιστή ενώ κάποια άλλα σε άλλον υπολογιστή. Αντιθέτως με την πρόσβαση IMAP αυτού του είδους τα προβλήματα λύνονται καθώς τα email μένουν μονίμως στον server και από κάθε διαφορετικό σημείο πρόσβασης ( σταθερός, laptop, γραφείο κτλ ) απλά βλέπεις τα μηνύματα. Άρα δεν χρειάζεται τοπικό αρχείο και συνεπώς καθυστέρηση μέχρι να δημιουργηθεί από την αρχή. Επίσης είναι ευκολότερο να αναγνωριστούν άμεσα τα διαβασμένα από τα μη διαβασμένα μηνύματα.

Στο θέμα της ταχύτητας αξίζει να αναφερθεί πως στην περίπτωση του POP3 τα μηνύματα μαζί με τα συνημμένα αρχεία ( έγγραφα, φωτογραφίες κτλ ) πρέπει να κατέβουν από την αρχή σε κάθε νέο υπολογιστή. Μέσω της πρόσβασης IMAP τα μηνύματα και το περιεχόμενό τους θα κατέβουν μόνο αν το επιλέξει ο χρήστης, δηλαδή θελήσει να δει τα περιεχόμενα.

Στην περίπτωση του POP3 τα εξερχόμενα email αποθηκεύονται σε τοπικό φάκελο του υπολογιστή και όχι στον server. Μέσω της πρόσβασης IMAP μπορούν να αποθηκευτούν στον server με αποτέλεσμα αν θέλουμε να τα βρούμε, να είναι εφικτό από οποιοδήποτε υπολογιστή.

Τέλος μέσω του POP3 τα μηνύματα διαχειρίζονται τοπικά ενώ μέσω του IMAP διαχειρίζονται δικτυακά. Δηλαδή μπορεί κάποιος να σβήνει τα email που του έρχονται στον υπολογιστή και να τα διαχειρίζεται σε φακέλους αλλά κάποια στιγμή να του έρθει μήνυμα από τον πάροχο email ότι ο λογαριασμός έχει γεμίσει και χρειάζεται να τον αδειάσει. Συμβαίνει συχνά σε δημόσιες υπηρεσίες όπου και στην πραγματικότητα περνάν χρόνια μέχρι να κοιτάξει κάποιος το πραγματικό φάκελο εισερχομένων στον διαδίκτυο αφού ελέγχει μόνο τον τοπικό μέσω του Outlook. Μέσω IMAP αν ένα email διαγραφεί , διαγράφεται γενικώς.

Με λίγα λόγια, αν κάποιος έχει μόνο έναν υπολογιστή και θέλει να έχει ένα αρχείο των μηνυμάτων του τοπικά και να το βλέπει ακόμη και αν δεν έχει πρόσβαση στο internet η λειτουργία POP3 είναι κατάλληλη επιλογή. Αν όμως είναι απαραίτητη η πρόσβαση από περισσότερα σημεία ( υπολογιστές ) τότε η επιλογή IMAP είναι προτιμότερη αφού η διαχείριση γίνεται δικτυακά και όχι τοπικά.

Περισσότερα :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *