Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού PHP ( Μάθημα 1ο )

Στην σειρά μαθημάτων που θα ακολουθήσει θα παραλείψω ιστορικά και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία, η φιλοσοφία μου όταν διαβάζω αλλά και όταν γράφω είναι στο τέλος του κειμένου να προκύπτει κάποιο αποτέλεσμα ή έστω κάποια χρήσιμη γνώση που θα βοηθήσει στο μέλλον ώστε να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα. Δηλαδή μέσα από διάφορες υλοποιήσεις που έκανα στο παρελθόν απέκτησα κάποιες εικόνες και πείρα και θα προσπαθήσω η ύλη να έχει την μορφή «πως γίνεται αυτό ?», «τι χρειάζομαι ?» μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα που ήδη έχω κάνει για προσωπικούς λόγους και πειραματισμούς.

Αν κάποιος δεν έχει μεγάλη πείρα από την κατασκευή ιστοσελίδων, είναι σχεδόν βέβαιο πως στην αρχή θα βρεθεί σε μεγάλη σύγχυση από τον μεγάλο αριθμό προεκτάσεων και τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες για την κατασκευή ιστοσελίδων. Προεκτάσεις όπως HTML, XML, PHP, ASP, CSS και πάρα πολλές άλλες φαίνονται στην αρχή τόσο μπερδεμένες μεταξύ τους ως προς το πια πρέπει να επιλεχθεί. Στην πραγματικότητα αν ο επίδοξος προγραμματιστής επιλέξει τι έργο θέλει να κάνει και σχεδιάσει τι δυνατότητες θέλει να έχει, η επιλογή των εργαλείων δεν είναι και τόσο δύσκολη.

Όπως είναι προφανές από τον τίτλο του μαθήματος, εμάς μας απασχολεί η γλώσσα προγραμματισμού στο διαδίκτυο που ονομάζεται PHP. Άρα από την αρχή λοιπόν ξέρουμε πως εφόσον επιλέξαμε να μάθουμε αυτή την γλώσσα τα αρχεία μας θα έχουν και αυτή την κατάληξη. Αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό απλά να το ξέρουμε σαν πληροφορία, αλλά αμέσως δημιουργεί κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα δεν μπορούν να συνυπάρχουν με αρχεία της γλώσσας ASP.

Κάποιοι από τους λόγους να επιλέξει κάποιος την γλώσσα PHP είναι :

  • Είναι δωρεάν και ανοικτού κώδικα
  • Είναι εύκολη στην εκμάθηση
  • Δίνει τεράστιες δυνατότητες στον προγραμματιστή

Πράγματι, μπορεί κάποιος απλά να κατεβάσει στον υπολογιστή του το απαραίτητο λογισμικό δωρεάν και να αρχίσει να πειραματίζεται με την εκμάθηση της γλώσσας. Όπως όμως ήδη αναφέρθηκε η PHP είναι μια δυναμική γλώσσα προγραμματισμού και αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να τρέξει και να παράγει αποτέλεσμα χρειάζεται η εγκατάστασή της στον υπολογιστή αλλά και ένας WEB SERVER να τρέχει ώστε να μπορεί να χειρίζεται σελίδες που είναι γραμμένες σε αυτή την γλώσσα. Όταν φτιάχνουμε μια απλή σελίδα HTML απλά κάνουμε διπλό κλικ πάνω της και αυτή ανοίγει στον BROWSER του υπολογιστή μας.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την PHP. Κλείνοντας λοιπόν την εισαγωγή κρατάμε πως :

  • η γλώσσα PHP είναι δυναμική και με αυτή μπορούμε να φτιάξουμε δυναμικές ιστοσελίδες
  • είναι δωρεάν και μπορεί να την έχει όποιος θέλει

Όμως :

  • με τον περιορισμό ότι πρέπει στον υπολογιστή που θα κάνουμε την πρακτική μας να υπάρχει εγκατεστημένος και ένας WEB SERVER.

Το τι πρέπει να έχει ο υπολογιστής μας για να τρέξει την PHP συζητείται στο επόμενο μάθημα, δηλαδή το κατάλληλο περιβάλλον και αυτό μπορεί εύκολα να το φτιάξει κάποιος στον υπολογιστή του.

Περισσότερες πληροφορίες : 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *