Το κατάλληλο περιβάλλον για την γλώσσα PHP ( Μάθημα 2ο )

Όπως αναφέρθηκε στο πρώτο μάθημα τα αρχεία που περιέχουν κώδικα PHP πρέπει να τα χειριστεί ένας WEB SERVER, ο οποίος αφού δεχθεί την αίτηση αναλαμβάνει να χρησιμοποιήσει την γλώσσα και να δώσει στην οθόνη του υπολογιστή μας το αποτέλεσμα. Συνήθως η γλώσσα PHP συνεργάζεται και είναι εγκατεστημένη πακέτο με τον APACHE WEB SERVER. Αυτός ο εξυπηρετητής είναι επίσης δωρεάν και μπορεί κάποιος να τον βρει στο διαδίκτυο. Αν ο προγραμματιστής επιθυμεί να κάνει χρήση και μιας βάσης δεδομένων τότε στον υπολογιστή πρέπει να είναι εγκατεστημένη και μια αντίστοιχη υπηρεσία SQL SERVER η οποία συνήθως είναι η MYSQL.

Η γλώσσα προγραμματισμού PHP, ο εξυπηρετητής APACHE και η βάση δεδομένων MYSQL είναι ένα πακέτο που πολύ συχνά συναντάμε με την συντομογραφία APACHE/PHP/MYSQL από την οποία αμέσως καταλαβαίνουμε τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται. Πάνε πακέτο!

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο από λογισμικό το οποίο μπορεί ο καθένας να βρει στο internet και να κατεβάσει. Αυτό ακούγεται απλό αλλά πολλές φορές δεν είναι καθώς διάφορες ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και δεν είναι πάντα εύκολο. Για αυτό το λόγο έχουν κυκλοφορήσει πακέτα που περιλαμβάνουν σε ένα αρχείο εγκατάστασης όλα τα λογισμικά για να διευκολύνουν τον χρήστη που απλά θέλει να ξεκινήσει την εκμάθηση της PHP στον υπολογιστή του και δεν θέλει να εμπλακεί σε τεχνικά ζητήματα που δεν τον αφορούν.

Για την δημιουργία λοιπόν δυναμικών ιστοσελίδων PHP είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός κατάλληλου περιβάλλοντος. Αν το στήσουμε στον υπολογιστή μας και δημιουργήσουμε τις σελίδες μας, τότε όταν έρθει η ώρα να αγοράσουμε όνομα και χώρο φιλοξενίας θα μεταφέρουμε τα αρχεία μας και θα δουλέψει όπως δούλευε στο σπίτι μας.

Μπορεί κάποιος να παρακάμψει εντελώς την δημιουργία περιβάλλοντος SERVER στον τοπικό του υπολογιστή και από την αρχή να βρει ( είτε δωρεάν είτε να πληρώσει ) χώρο στο internet και να πειραματίζεται από εκεί.

Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι τα αρχεία δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες και δεν χρειάζεται καμία μεταφορά και τροποποίηση. Από την άλλη πλευρά όμως προϋποθέτει συνεχή ύπαρξη σύνδεσης στο internet. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να συνεχίσει την δουλειά του αν δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι η καθυστέρηση, αφού τοπικά οι ιστοσελίδες φορτώνονται αστραπιαία.

Κατά την γνώμη μου την εγκατάσταση τοπικά μπορεί να κάνει κάποιος που ξεκινά και θέλει απλά να μάθει να χειρίζεται τις τεχνολογίες αυτές. Δεν θα του κοστίσει τίποτα, ενώ θα αποκτήσει ικανότητες πολύ χρήσιμες. Αν όμως κάποιος ήδη ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και έχει κάπου αγορασμένο χώρο φιλοξενίας είναι πρακτικότερο να ξεκινήσει απευθείας να δουλεύει online.

Περισσότερες πληροφορίες :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *