Τα φασολάκια μπορούν να καλλιεργηθούν από όλους. Μαζί με τον αρακά, την ντομάτα, την πιπεριά κ.α αποτελούν μια ομάδα από φυτά εύκολα για τον αρχάριο καλλιεργητή. Ως συνέπεια και η συγκομιδή του σπόρου δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία. Παράγουν το σπόρο τους την ίδια χρονιά που φυτεύονται και συγκομίζονται. Ειδικά τα φασολάκια μπορούν να δώσουν συγκομιδή και 2 φορές την χρονιά όταν πρόκειται για τον ίδιο χώρο.
Τα φασόλια παρόλο που πρέπει να απέχουν περίπου 50 μέτρα αν πρόκειται για διαφορετικές ποικιλίες ( αν ανθίζουν ταυτόχρονα ) δύσκολα διασταυρώνονται.
Όμως αν δούμε και κάπως διαφορετικά φασόλια από σπόρο που δεν το περιμέναμε δεν είναι καθόλου απίθανο.
Οι φασολιές παράγουν άνθη που επικονιάζονται πολύ καλά μόνα τους, γι αυτό και είναι δύσκολες οι διασταυρώσεις. Τα έντομα όμως μπορούν παίξουν το ρόλο τους και τελικά βλέπουμε μέσα σε ένα κήπο να συμβαίνουν κάποιες φορές.
Για να συλλεχθεί ο σπόρος ( τα μεμονωμένα φασόλια ) πρέπει να επιτρέψουμε στον καρπό να στεγνώσει. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται 6 εβδομάδες μετά το στάδιο που οι καρποί τρώγονται νωποί. Επειδή όμως όλοι οι καρποί δεν γίνονται ταυτόχρονα, έτσι και το στέγνωμα δεν συμβαίνει την ίδια μέρα. Στην αυλή ή στον κήπο μπορούμε εύκολα να ελέγχουμε ανά μερικές μέρες τα φυτά και να συλλέγουμε τον σπόρο.
Αν μείνει πάρα πολύ στο φυτό χωρίς να συλλεχθεί χαλάει, όπως φαίνονται κάποιοι σπόροι στις φωτογραφίες. Εκεί πρέπει να γίνει διαλογή και να κρατηθούν οι καλύτεροι, εφόσον υπάρχει επάρκεια. Αν αναμένεται βροχή, παγετός ή απλά πρέπει να «αδειάσει» ο κήπος για επόμενη καλλιέργεια δεν υπάρχει πολυτέλεια να αφήσουμε τα φυτά στο χώμα μέχρι να είναι έτοιμος ο σπόρος.
Έτσι μπορούμε να τα βγάλουμε από την ρίζα και να τα κρεμάσουμε σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μέχρι οι καρποί να κιτρινίσουν – καφετιάσουν, δείγμα του ότι ο σπόρος στο εσωτερικό είναι έτοιμος να συλλεχθεί.
Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, αν πρόκειται για λίγο σπόρο που θα χρειαστούμε για την επόμενη χρονιά, η διαδικασία μπορεί να γίνει με το χέρι και κρατά λίγα λεπτά. Σπάμε το ξερό περίβλημα και κρατάμε τα φασόλια. Τα κοντά και τα αναρριχώμενα φασολάκια δεν διαφέρουν και τόσο πολύ, η διαδικασία είναι ίδια. Την επόμενη φορά που θα δείτε ένα ξερό καρπό βγάλτε τα φασόλια και βάλτε τα στο χώμα, σε λίγες μέρες θα έχετε και άλλες φασολιές…
Περισσότερες πληροφορίες :