Αρχεία εικόνας στο Internet GIF, JPG και PNG – Ποιο είναι το κατάλληλο

Υπάρχουν 3 τύποι για αρχεία εικόνας που χρησιμοποιούνται στο internet και πιο ειδικά στις ιστοσελίδες. Είναι και οι 3 τύποι συμπιεσμένα αρχεία ως προς το μέγεθος και αυτός είναι ο βασικός λόγος που είναι κατάλληλα για χρήση στο διαδίκτυο.

Παλαιότερα οι εικόνες στο διαδίκτυο, όταν οι συνδέσεις ήταν πολύ αργές, φόρτωναν αργά και βασανιστικά. Ο χρόνος φόρτωσης μιας σελίδας ακόμη και σήμερα κάνει επιτακτική την χρήση εικόνων όσο το δυνατόν μικρότερου μεγέθους. Οι εικόνες με κατάληξη JPG , GIF και PNG είναι εκείνες που συναντούμε σήμερα στις ιστοσελίδες και παρακάτω θα εξετάσουμε με παραδείγματα ποια είναι τα πλεονεκτήματα κάθε τύπου και πότε «βολεύει» η χρήση τους.

Το βασικό κριτήριο είναι το τελικό μέγεθος του αρχείου, αλλά υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν την επιλογή μας πιο ξεκάθαρη.

468-gif
Εικόνα GIF – 4,51kb
468-jpg
Εικόνα JPG – 9,18kb

468-png
Εικόνα PNG – 4,61kb

Οι παραπάνω εικόνες μοιάζουν να είναι οι ίδιες. Δεν είναι έτσι όμως, κάθε μία είναι αρχείο εικόνας διαφορετικού τύπου.

Εικόνες .JPG ( Joint Photographic Experts Group ) 

Κατάλληλος τύπος αρχείου για αποθήκευση φωτογραφιών ή εικόνων που αποτελούνται από πολλά χρώματα. Χρησιμοποιεί πολύπλοκο αλγόριθμο συμπίεσης που επιτρέπει διαβαθμισμένα να μικραίνει το μέγεθος του αρχείου με την ανάλογη ( μικρή ) απώλεια στην ποιότητα της εικόνας.

Δεν είναι κατάλληλο για γραφικά, banner, εικόνες με κείμενο ή ξεκάθαρα σχήματα αφού η μικρή κατά τα άλλα απώλεια θα φαίνεται έντονα στα όρια των γραμμών και της εναλλαγής σχημάτων. Προγράμματα όπως το Adobe Photoshop μπορούν εύκολα να παράγουν το αρχείο που θέλουμε.

Παραδείγματα φωτογραφιών 100 – 60 – 20

Η διαφορά στην ποιότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η διαφορά στο μέγεθος

Η αποθήκευση φωτογραφιών σε αρχείο JPG είναι μονόδρομος όταν πρόκειται να γίνει αποστολή μέσω email. Αν και οι κοινές φωτογραφικές μηχανές αποθηκεύουν αμέσως τις φωτογραφίες σε αυτή την μορφή, τα αρχεία τους έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος και ελάχιστες επισυνάψεις στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπλοκάρουν την αποστολή αφού έχει ξεπεραστεί το μέγιστο όριο σε μέγεθος. Πιστεύω πως αυτό είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που οι πιο πολλοί έχουν συναντήσει όταν τους ζητάνε οι συγγενείς τους φωτογραφίες μέσω email. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μικραίνει το μέγεθος των φωτογραφιών για αποστολή μέσω email μπορείτε να διαβάσετε στο μάθημα με τίτλο «Βελτιστοποίηση φωτογραφιών για αποστολή μέσω email».

gamila_1mp_60
Αυτή η φωτογραφία στην αρχική της κατάσταση και στα 5mp καταλάμβανε χώρο περίπου 2mb. Μετά από αλλαγή της διάστασης στο 1mp και αποθήκευση σε ποιότητα 60 ως jpg καταλαμβάνει μόλις 120kb!!! Είναι ένα μέγεθος ιδανικό για αποστολή μέσω email. Διαφορετικά ελάχιστες φωτογραφίες θα έφταναν το μέγιστο επιτρεπτό μέγεθος ενός email. Φωτογραφίες όπως η παραπάνω μπορούν να αποσταλούν κατά πολλές δεκάδες.

Εικόνες .GIF ( Graphics Interchange Format )

karaferis-gif

Χρησιμοποιείστε αρχεία GIF όταν η εικόνα αποτελείται από ευδιάκριτα σχήματα και έχει λίγα χρώματα. Έτσι και αλλιώς τα αρχεία GIF υποστηρίζουν μέχρι 256 χρώματα. Από αυτό το στοιχείο και μόνο καταλαβαίνουμε πως δεν είναι κατάλληλα αρχεία για φωτογραφίες. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι οι φωτογραφίες έχουν πολλά ( άπειρα ) πιθανά χρώματα και αποχρώσεις ενώ δεν έχουν ευδιάκριτα σχήματα. Συμπερασματικά λοιπόν προκύπτει πως μια φωτογραφία δεν πρέπει να αποθηκευτεί ως αρχείο GIF. Ένα άλλο γραφικό όμως π.χ. ένα διαφημιστικό banner το οποίο είναι απλό και έχει ένα απλό φόντο και ένα κείμενο θα έχει μικρότερο μέγεθος ως αρχείο GIF. Ο αλγόριθμος συμπιέσεως είναι πολύ απλός, όταν όμως συναντήσει μια μικρή παλέτα από χρώματα γίνεται πολύ αποδοτικός. Μια φωτογραφία αποθηκευμένη σε GIF θα έχει άσχημη εικόνα, θα χάσει την λεπτομέρεια και δείχνει κάπως έτσι.

gamila
Η φωτογραφία θα έχει έντονα σχηματισμένα τα pixel αν αποθηκευθεί ως GIF

Το βασικό χαρακτηριστικό – πλεονέκτημα των αρχείων GIF δεν είναι το μέγεθος. Μπορεί να συνδυάσει – συμπεριλάβει περισσότερες των 1 εικόνες και να δημιουργήσει αυτό που λέγεται animated GIF , δηλαδή μια κινούμενη εικόνα. Όλοι έχουν δει στο διαδίκτυο εικόνες που κινούνται ή εναλλάσσονται πιο σωστά. Ένα τρόπος για να δημιουργηθούν είναι τα προγράμματα που παράγουν animated GIF αρχεία.

Οι εικόνες GIF υποστηρίζουν και την διαφάνεια ( transparency ) . Δηλαδή ένα μέρος της εικόνας να μην έχει περιεχόμενο και στην θέση του να φαίνεται ότι υπάρχει από πίσω.

Εικόνες .PNG ( Portable Network Graphics )

Οι εικόνες PNG αναπτύχθηκαν με σκοπό παρόμοιο με αυτόν των αρχείων GIF. Έχουν μικρό μέγεθος σε ξεκάθαρα σχήματα, δεν είναι κατάλληλη μορφή για αποθήκευση φωτογραφιών αλλά υπερτερούν όσον αφορά την δυνατότητα της διαφάνειας. Η δυνατότητα των αρχείων GIF για τέλεια αποτύπωση διαφανών εικόνων είναι περιορισμένη ενώ αντίστοιχα το αποτέλεσμα με την χρήση των αρχείων PNG μπορεί να είναι τέλειο. Άρα το δυνατό σημείο των αρχείων PNG είναι η ικανότητα στον τομέα της διαφάνειας ( transparency ).

k-r
Οι εικόνες GIF και PNG έχουν την δυνατότητα να έχουν διαφάνεια. Δηλαδή πίσω τους να μπορεί να φανεί το φόντο. Όπως φαίνεται από το παραπάνω παράδειγμα τα αρχεία PNG υπερτερούν και είναι αξεπέραστα σε αυτό το χαρακτηριστικό.

Συμπερασματικά

Ένας γρήγορος οδηγός επιλογής, τουλάχιστον εγώ έτσι επιλέγω χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, είναι ο παρακάτω :

  • Τις φωτογραφίες τις αποθηκεύουμε ως αρχεία JPG.
  • Τα απλά γραφικά όπως διαφημιστικά banner κτλ. αποθηκεύονται ως αρχεία GIF.
  • Αν το αρχείο πρέπει να έχει διαφάνεια, όπως για παράδειγμα ένα λογότυπο μιας εταιρίας του οποίου το σχήμα είναι ακαθόριστο, χρησιμοποιούμε την επέκταση PNG.

* Για να φτιάξουμε μια κινούμενη εικόνα μπορούμε να συνδυάσουμε πολλές εικόνες και γραφικά ίδιων διαστάσεων. Για παράδειγμα 5 εικόνες JPG μπορούν να γίνουν μια κινούμενη εικόνα GIF.

Περισσότερες πληροφορίες : 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *