Uncategorised

Αρτοπαρασκευαστής και ψωμί στο σπίτι ( φωτογραφιές + βίντεο )

Το σπιτικό ψωμί είναι κάτι που νομίζω όλοι προτιμούν να γεύονται αλλά και να μυρίζουν. Φυσικά είναι κάτι δύσκολο να γίνει σε όλα τα σπίτια… αν δεν ήταν δύσκολο όλοι θα είχαμε σπιτικό ψωμί κάθε μέρα. Τα ωράρια εργασίας, ο χρόνος που χρειάζεται, η σωματική προσπάθεια για να ζυμωθεί σωστά αλλά και το κόστος σε ηλεκτρικό ρεύμα που απαιτεί μια ηλεκτρική κουζίνα είναι παράγοντες που εμποδίζουν κάποιον από το να το επιχειρήσει.

Τα προβλήματα αυτά σε μεγάλο βαθμό έρχεται να τα λύσει ο αρτοπαρασκευαστής. Κάποιοι τον λένε και ψωμιέρη! Σε καμία περίπτωση δεν έχω προσωπικό συμφέρον να προτείνω την χρήση του αρτοπαρασκευαστή, απλώς παρουσιάζω την λειτουργία του μέσα από φωτογραφίες για την περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να ζυμώσει… αλλά θέλει να μυρίσει όλο το σπίτι φρέσκο ψωμί.

Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι :

  • Το μικρό του μέγεθος, χωράει σε οποιαδήποτε κουζίνα.
  • Καταναλώνει λίγη ενέργεια ( Δείτε τι έγραψε… ο μετρητής κατανάλωσης ).
  • Δεν χρειάζεται επίβλεψη.
  • Μπορεί να προγραμματιστεί και να έχει έτοιμο το ψωμί την ώρα που το θέλουμε ( π.χ βάζουμε τα υλικά από το βράδυ και το ετοιμάζει το πρωί λίγο πριν ξυπνήσουμε).
  • Φτιάχνει μικρές ποσότητες που καταναλώνονται άμεσα.
  • Πλένεται και καθαρίζεται εύκολα.
  • Μπορεί να ζυμώσει ζύμες γενικώς και για άλλα παρασκευάσματα ( πίτσες , γλυκά κτλ ).

Εγώ χρησιμοποιώ τον αρτοπαρασκευαστή της KENWOOD BM-250. Πάνω κάτω όμως όλοι ίδιοι είναι και η διαδικασία επίσης. Δείτε εικόνες και αν έχετε ή σκοπεύεται να πάρετε αρτοπαρασκευαστή διαβάστε τις οδηγίες και κυρίως τις δοσολογίες που έχει το βιβλίο οδηγιών.

Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για τα υλικά καθώς το ψωμί φτιάχνεται συνήθως από αλεύρι, νερό, λάδι, αλάτι, ζάχαρη και μαγιά. Αν εσείς έχετε άλλες ιδέες απλά δοκιμάστε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Τα βιβλία οδηγιών έχουν πολλές φορές υλικά και συνταγές που είναι πολύπλοκες. Κάντε απλό ψωμί… μην φλερτάρετε με την αποτυχία! Πολλοί κάνουν αλχημείες από την πρώτη προσπάθεια και το ψωμί καταλήγει στα σκυλιά ή στις κότες. Πολλές φορές ούτε και αυτά δεν το τρώνε. Φυσικά για όλα φταίει… ο αρτοπαρασκευαστής!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ : Ζυγίστε μια φορά το αλεύρι ή μετρήστε το νερό με τον δοσομετρητή και βάλτε το σε ένα κοινό ποτήρι ή μια κούπα αντίστοιχα. Σημειώστε το επίπεδο και δεν χρειάζεται να ζυγίζετε και να μετράτε συνέχεια… καταντάει σπαστικό! Φυσικά αυτό κάντε το αφού πετύχατε τις αναλογίες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ : Το ψωμί μπορεί γίνει με προζύμι, νωπή και ξηρή μαγιά. Η ξηρή μαγιά ( σκόνη ) είναι νομίζω η πιο πρακτική λύση για την περίπτωση του αρτοπαρασκευαστή.

Στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά από εικόνες από την τοποθέτηση των υλικών… μέχρι το ψωμοτύρι!

ατροπαρασκευαστής-bm250
Ο αρτοπαρασκευαστής BM250 της KENWOOD. Δίπλα έτοιμος ο μετρητής κατανάλωσης για να αποκαλύψει το κόστος ψησίματος του ψωμιού σε ηλεκτρική ενέργεια.
ατροπαρασκευαστής-kenwood
Όπως όλοι οι αρτοπαρασκευαστές διαθέτει τον κάδο όπου ρίχνουμε τα υλικά.
κάδος-αρτοπαρασκευαστή
Ο κάδος περιέχει έναν μύλο που γυρίζει και ζυμώνει τα υλικά της ζύμης. Πρώτα από όλα ρίχνουμε το νερό. Είναι σημαντικό, μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά.
υλικά-αρτοπαρασκευαστής
Όλα τα υλικά είναι μέσα στον κάδο. Νερό, αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, λάδι και ξηρή μαγιά.
αρτοπαρασκευαστής-προγράμμα
Όπως φαίνεται από την οθόνη ενδείξεων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 3 ώρες και 35 λεπτά από την στιγμή που θα πατηθεί το κουμπί. Στην πράξη περιμένουμε και λίγο ακόμη καθώς η συσκευή αλλά και το ψωμί είναι καυτά.

Σε αυτό το σημείο αρχίζει το ζύμωμα των υλικών. Αυτό δεν μπορεί να φανεί από τις φωτογραφίες, για αυτό και ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο.

αρτοπαρασκευαστής-φούσκωμα
Αφού ζυμωθούν τα υλικά η ζύμη μένει σε ηρεμία για να αρχίσει σιγά σιγά να φουσκώσει.
αρτοπαρασκευαστής-θέρμανση
Η ζύμη φουσκώνει αργά αργά. Αυτό δεν μας πειράζει καθώς σε αυτό το σημείο εμείς μπορούμε ήδη να είμαστε για καφέ… και να βρούμε το ψωμί αργότερα έτοιμο και το σπίτι να μυρίζει…
ψωμί-που-φουσκώνει
Λίγο ακόμη και θα είναι έτοιμο για ψήσιμο
ψωμί-σπιτικό
Το πόσο θα φουσκώσει η ζύμη εξαρτάται από την ποσότητα των υλικών που βάλαμε. Η μαγιά είναι υπεύθυνη για το φούσκωμα αλλά η επιπλέον ζάχαρη βοηθά το φούσκωμα ενώ το αλάτι κάνει το αντίθετο. ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με μέλι, το χωμί γίνεται εξίσου καλό.
αρτοπαρασκευαστής-υδρατμοί
Αφού αρχίσει το ψήσιμο υδρατμοί θα αρχίσουν να σχηματίζονται.
σπιτικό-ψωμί-έτοιμο
Μπορεί κάποιος να ελέγξει το ψωμί κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γίνεται. Εγώ το έκανα μόνο για τις φωτογραφίες… δεν χρειάζεται.
ψωμί-μόνος-μου
Το σπιτικό μας ψωμί είναι έτοιμο. Το πως θα είναι η κόρα εξαρτάται από τις επιλογές μας. Υπάρχει η δυνατότητα να ψηθεί λίγο περισσότερο εξωτερικά. Το συγκεκριμένο ψωμί φούσκωσε… λίγο παραπάνω και ίσως να μην έδωσε πολύ χώρο γύρω του για να περάσει ο καυτός αέρας.
αρτοπαρασκευαστής-μύλος
Το ψωμί μόλις βγήκε από τον κάδο. Είναι καλά ψημένο και έχει κάνει καλή κρούστα. Σημαντικό είναι να βγάλετε το εξάρτημα – μύλο το οποίο τις πιο πολλές φορές μένει με το ψωμί. Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην “τραυματιστεί” από κάποιο πιρούνι ή άλλο μέσο που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει πάνω στην βιασύνη. Κάποιοι αρτοπαρασκευαστές παρέχουν ένα ειδικό εργαλείο ακριβώς για το σκοπό αυτό, ο συγκεκριμένος δεν είχε.
ψωμί-έτοιμο
Η πλαϊνή όψη του ψωμιού. Το συγκεκριμένο ψωμί ζυγίστηκε 950 γραμ.
ψωμί-κομμένο
Να και η πρώτη φέτα από το ολόφρεσκο ψωμί. Ένα πράγμα λείπει τώρα…
ψωμί-με-τυρί
Ένα κομμάτι τυρί συμπληρώνει τέλεια το φρέσκο ψωμί… το τυρί μαζί με ψωμί που αχνίζει δεν είναι απλώς ψωμοτύρι, είναι κάτι παραπάνω!
ψωμοτύρι
Κλείνουμε την παρουσίαση αυτή με καλλιτεχνική διάθεση…

Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμη αυτή η ανάρτηση. Θα ακοουθήσει ανάρτηση με το κοστολόγιο για την παρασκευή ψωμιού με αυτό τον τρόπο. Γενικώς θα φανεί αν αξίζει αυτή η ενασχόληση πρωτίστως από οικονομική άποψη. 

Περισσότερες πληροφορίες :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *