Uncategorised

Τραπέζι ρούτερ κατασκευή – 22 φωτογραφίες ( μέρος 1ο )

Το ξύλο σαν υλικό μου αρέσει πολύ, πάρα πολύ. Μου αρέσει να το δουλεύω και να κάνω κατασκευές με αυτό παρόλο που δεν έχω κάποια επαγγελματική σχέση με την ξυλουργική. Τολμώ να πω όμως πως θα έκανα με ευχαρίστηση αυτή την δουλειά αν έπρεπε. Γενικώς έχω αρκετά εργαλεία αλλά τα πιο πολλά πράγματα που ήθελα να κάνω, ειδικά από όταν άρχισα να ασχολούμαι με την μελισσοκομία, δεν μπορούσα να τα κάνω με τα μηχανήματα που είχα ήδη πάρει. Μετά από αρκετή έρευνα ανακάλυψα πως το εργαλείο που κάνει .. το κάτι παραπάνω λέγεται ρούτερ και μοιάζει με ρομποτάκι! Εγώ το μόνο ρούτερ που ήξερα ήταν αυτό που μοιράζει το internet…Πρόσφατα λοιπόν και λόγω του ότι άρχισα να φτιάχνω αρκετά πράγματα που έχουν σχέση με τον εξοπλισμό για τα μελίσσια μου, αγόρασα ένα ρούτερ ως προσθήκη στην εργαλειοθήκη μου. Προμηθεύτηκα το Power Plus – POWX091 ROUTER 1200W+12 ROUTER BITS το οποίο φαίνεται αρκετά ποιοτικό και όπως λέει και στο όνομά του συνοδεύεται από μια κασετίνα με 12 φρέζες για να μπορεί κάποιος να αρχίσει αμέσως.Στην πράξη όμως είναι απαραίτητο να προμηθευτεί κάποιος και άλλες φρέζες.

Εκτός από φρέζες ( router bits ) για να δουλέψει κάποιος με ένα ρούτερ ξύλου χρειάζεται τις πιο πολλές φορές να το έχει κάπου σταθερό και να μετακινεί τα ξύλα. Αυτό το μέρος δεν είναι άλλο από ένα τραπέζι ρούτερ. Το ρούτερ, οι φρέζες, το ειδικό τραπέζι… γενικώς είναι ακριβό χόμπι.Μη έχοντας άμεσα την δυνατότητα να πάρω και τραπέζι ρούτερ αποφάσισα να κοιτάξω στο internet μήπως υπάρχει εναλλακτικός τρόπος να το δουλέψω. Πραγματικά βρήκα πληθώρα βίντεο και πληροφορίες που με βοήθησαν να καταλάβω πως ένα τραπέζι ρούτερ για ερασιτεχνικές εργασίες μπορεί να φτιαχτεί από τον οποιονδήποτε. Αυτές τις πληροφορίες εμπέδωσα και αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου τραπέζι ρούτερ χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Χρησιμοποίησα ένα παλιό τραπέζι το οποίο δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί για κάτι επίσημο, εξάλλου η αλλαγή που προκαλεί η τοποθέτηση του ρούτερ δεν το αχρηστεύει. Το τραπέζι ρούτερ που έφτιαξα είναι εντελώς ερασιτεχνικό, πλην όμως φτιάχνεται σε λίγη ώρα και κυρίως εξυπηρετεί το σκοπό του. Δεν έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει δεύτερο μέρος με την χρήση του. 

Από εδώ και πέρα η οποιαδήποτε περιγραφή θα είναι ως λεζάντα στις φωτογραφίες.

τραπέζι-ρούτερ-παλιό
Αυτό το τραπέζι το χρησιμοποιούσα για δουλείες έτσι και αλλιώς. Θα μετατραπεί σε τραπέζι ρούτερ
τραπέζι-ρούτερ-απλο
Με την βοήθεια των πιο απλών εργαλείων και όχι με απόλυτη ακρίβεια βρήκα το κεντρο του τραπεζιού και το σημάδεψα. Καλό είναι να υπάρχει πολύς χώρος για την περίπτωση που τα ξύλα χρειάζεται να κινούνται ελεύθερα πάνω στο τραπέζι.
τραπέζι-ρούτερ-μέτρημα
Τα ρούτερ συνοδεύονται από μια πλάκα στο κάτω μέρος τους και είναι βιδωμένη πάνω τους. Αυτή χρησιμοποιήσα για να σημαδέψω ακριβώς σε ποια σημεία θα πρέπει να περάσουν οι βίδες.
τραπέζι-ρούτερ-μήτρα
Εύκολα μπορεί να γίνει το σημάδεμα. Το κάθε ρούτερ έχει διαφορετικό σχήμα.
τραπέζι-ρούτερ-σημάδια
Εδώ φαίνεται στην πράξη για ποιο λόγο έγινε το σημάδεμα. Στα σημάδια θα γίνουν τρύπες και πρέπει να συμπίπτουν με τις τρύπες του ρούτερ ώστε αυτό να στερεωθεί από κάτω.
τραπέζι-ρούτερ-τρύπες
Για τις τρύπες χρησιμοποιήσα ένα κοινό τρυπάνι
τραπέζι-ρούτερ-εργαλεία
Πρέπει να προσέξει κάποιος ώστε οι τρύπες να είναι μικρές αλλά ταυτόχρονα με ένα τρυπάνι μεγαλύτερης διαμέτρου να “χαμηλώσει” λιγάκι το ξύλο στις τρύπες ώστε να μπορεί το κεφαλάκι της βίδας να μπει μέσα. Δεν πρέπει να εξέχει ούτε χιλιοστό!!!
τραπέζι-ρούτερ-κατάλληλη-βί
Πολύ σημαντικό!!! Πρέπει όχι μόνο να βρούμε βίδες που να ταιριάζουν με αυτές του ρούτερ αλλά και να έχουν υο κατάλληλο μήκος ώστε να έχουν περιθώριο για το τραπέζι που έχουμε επιλέξει.
τραπέζι-ρούτερ-βίδες
Περνάμε τις βίδες και είμαστε έτοιμοι για δράση… στην άλλη πλευρά!!!
τραπέζι-ρούτερ-κάτω
Οι βίδες από την κάτω πλευρά. Εξέχουν αρκετά ώστε να μπορεί να πιάσει καλά στο ρούτερ. Στην αρχή ανυσηχούσα για το αν μπορεί το κόντρα πλακέ να αντέξει τις δονήσεις από το ρούτερ, αλλά μόλις το λειτούργησα κατάλαβα πως αυτή η δύναμη δεν περνά στο τραπέζι και δουλέυει πολύ ομαλά το σύστημα.
ρουτερ-μήτρα-δοκιμή
Με την πλαστική “μήτρα” ελέγχω αν οι βίδες βγήκαν ακριβώς εκεί που έπρεπε. Στην δική μου περίπτωση παρόλο που φαίνεται συμμετρικό το σχήμα δεν είναι. Μόνο από την μια πλευρά “κουμπώνει”.
ρουτερ-βιδομένο
Στην αρχή είναι λίγο δύσκολη η τοποθέτηση και βίδωμα του ρούτερ, αλλά σε λίγα λεπτά είναι έτοιμο. Με ένα ηλεκτρικό ή μπαταρίας κατσαβίδι είναι παιχνιδάκι.
ποτηροτρύπανα-μεγέθη
Ακολουθεί το άνοιγμα της κεντρικής τρύπας από όπου θα εξέχει η φρέζα του ρούτερ. Ένα ποτηροτρύπανο είναι αυτό που χρειάζεται. Την έκανα στο μέγεθος που είχε και η μήτρα – οδηγός.
τραπέζι-ποτηροτρύπανο
Δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό το σετ ποτηροτρύπανα… τα οποία είχα πολύ καιρό στην αποθήκη μου! Για όλα έρχεται η κατάλληλη στιγμή που είναι απαραίτητα. Με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι το άνοιγμα στρόγγυλων τρυπών στο ξύλο είναι παιχνιδάκι.
ποτυροτρύπανο-blackndecker
Πολύ χρήσιμο εργαλείο…
τραπεζι-ρουτερ-ποτηροτρύπαν
Εγώ είχα ξεχάσει να κάνω την τρύπα και βίδωσα το ρούτερ. Κανένα πρόβλημα ακόμη και έτσι, απλά το χαλάρωσα λίγο και με προσοχή κατέβασα το κοπτικό μέχρι να κοπεί το στρόγγυλο κομμάτι ξύλου.
τραπέζι-ρουτερ-τρύπα-κομμέν
Ένα βήμα πιο κοντά στο να δουλέψουμε με το ρούτερ…
τραπέζι-ρουτερ-τρύπα
Αυτή είναι η όψη του τραπεζιού από ψηλά και πως φαίνεται το ρούτερ…ανάποδα! Εκεί ακριβώς είναι η υποδοχή για να βάλουμε την κατάλληλη φρέζα για την εργασία που θέλουμε
τραπέζι-ρουτερ-πάνω
Το τραπέζι με το ρούτερ εγκατεστημένο και μια φρέζα έτοιμα να… φρεζάρει το ξύλο που θα της δώσουμε!
powerplus-router-bit-change
Η αλλαγή της φρέζας δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Με το ειδικό εργαλείο ασφαλίζουμε την φρέζα την οποία τοποθετούμε από πάνω.
router-powerplus
Ένα τεχνικό θέμα που έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργεία είναι ο διακόπτης. Είναι ασφαλείας και είναι διπλός. Για να λειτουργούμε το ρούτερ στο τραπέζι προφανώς είναι αδύνατο να πιέζουμε τον διακόπτη όπως το κάνουμε όταν δουλέυουμε το εργαλείο στα χέρια μας. Έτσι με tyre up έδεσα τον διακόπτη και χρησιμοποίησα άλλον πάνω στο τραπέζι για να το ανοιγωκλείνω όποτε θέλω. Δεν ξέρω αν αυτή η λύση είναι κατάλληλη αλλά αυτό μου ήρθε στο μυαλό στον λίγο χρόνο που είχα για να τελειώσω την κατασκευή.
τραπέζι-ρουτερ-λειτουργία
Το ρούτερ έσκαψε τα πρώτα του ξύλα.

Φυσικά δεν τελειώνει εδώ το θέμα αλλά ήταν το πρώτο βήμα για την χρήση του. Ούτε το τραπέζι είναι πλήρες φυσικά έτσι αφού θα πρέπει να τοποθετηθεί μια μπάρα για την ευθυγράμμιση των ξύλων. Αυτό και λίγα πράγματα για την χρήση του θα αποτελέσουν το υλικό για το δεύτερο μέρος. Ελπίζω σύντομα…

Περισσότερες πηγές : 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *