Πολλές φορές δεν δίνουμε καμία μα καμία σημασία στις ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεμένες στην πρίζα. Όχι αυτές που είναι ανοιχτές και δεν τις χρησιμοποιούμε ( κάποια λάμπα , η τηλεόραση να παίζει , ο σταθερός υπολογιστής να παίζει… απλά ραδιόφωνο από το ίντερνετ και άλλα πολλά ) αλλά εκείνες που είναι στην πρίζα και είναι κλειστές. Αυτές καταναλώνουν ρεύμα και μάλιστα αρκετό, την στιγμή που νομίζουμε πως απλά καίνε ελάχιστα παραπάνω… Παρακάτω θα δείτε μερικά παραδείγματα.
Νέο άρθρο : Διαβάστε πόσο ρεύμα καταναλώνει ο αρτοπαρασκευαστής
Παρακάτω θα δώσω μερικές εικόνες από τον μετρητή κατανάλωσης ενέργειας και θα επισημάνω 1-2 πραγματάκια που πιστεύω πως αξίζει να τα γνωρίζει κάποιος :
Μέτρηση κατανάλωσης ρεύματος
Η κατανάωση ρεύματος ενός σταθερού υπολογιστή στην αναμονή !!! Καλά διαβάσατε… καίει 52 W μόνο επειδή είναι στην πρίζα. 52 W αγαπητοί αναγνώστες είναι σαν να ήταν πάντα αναμένες 6 ή 7 λάμπες οικονμίας των 8 W ( Ικανές να φωτίσουν ένα σπίτι ). Θα τις αφήνατε να καίνε 24 ώρες κάθε μέρα για χρόνια… ? ή θα πατούσατε το κουμπί να κλείσουν ? ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Βάλτε ένα πολύμπριζο στην αρχή της πρίζας το οποίο να έχει διακόπτη. Όσο δεν χρησιμοποιείται τον υπολογιστή ( σταθερό ) να είναι πάντα κλειστό το πολύμπριζο. Είναι πολύ πρακτικό και οικονομικό.
Η κατανάλωση του υπολογιστή όταν είναι αναμένος. Παρατηρούμε πως η κατανάλωση είναι λίγο πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με όταν είναι σβηστός! Δηλαδή ο υπολογιστής αν μένει λίγες ώρες την μέρα ανοιχτός, συνολικά καίει περισσότερο ρεύμα για όσο μένει κλειστός και όχι όταν δουλεύει. Τώρα… σκεφτείτε το εξής! Για 10ετίες , πόσοι από εμάς στο σπίτι, στην δουλειά, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, σε όλα τα σχολικά εργαστήρια, σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας αφήνουμε τους σταθερούς υπολογιστές στην πρίζα… πόση άραγε ηλεκτρική ενέργεια δεν θα χρειαζόταν να παραχθεί ποτε? Η ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταικά… δεν φτάνουν για να καλύψουν αυτή την σπατάλη!
Άλλο ένα παράδειγμα. Η παραπάνω μέτρηση είναι τα ηχεία του υπολογιστή ανοιχτά! Αυτό το καταλαβαίνουμε όταν ακούμε μουσική, πολλές φορές όμως τα αφήνουμε ανοιχτά και στην πρίζα, αυτά συνεχίζουν να καταναλώωνουν ρεύμα και όσο … δεν ακούγονται.
Στην παραπάνω φωτογραφία είναι η κατανάλωση μιας ανοιχτής οθόνης.
Στην θεωρία όταν ο υπολογιστής μπαίνει σε λειτουργία προφύλαξης οθόνης , η ίδια η οθόνη καταναλώνει και λιγότερο ρεύμα. Όπως προκύπτει από την μέτρηση αυτή η διαφορά είναι ελάχιστη… από τα 70 W γίνεται 66 W. Οπότε αν πρόκειται να λείψετε για λίγη ώρα από τον υπολογιστή κλείστε την οθόνη… το screensaver δεν σώζει την κατάσταση!